Які документи варто попросити у забудовника?

  • 5 років тому назад
  • Блог

Ринок нерухомості розвивається неймовірними темпами. Щодня з’являються нові забудовники, які щорічно будують нове житло, яке розлітається, мов гарячі пиріжки. Та часто, обираючи собі квартиру, ми не звертаємо уваги на головне – наявність усіх необхідних документів у забудовника, що згодом може стати для покупця серйозною проблемою. Тож які головні документи варто попросити надати під час купівлі квартири обов’язково?

Незалежно від схеми залучення коштів на первинному ринку будівництва житла, будь-який забудовник, який зводить багатоквартирний житловий будинок, повинен мати документи, що підтверджують право на користування земельною ділянкою. Якщо земельна ділянка належить іншій особі, ніж забудовник, в якого ви купуєте квартиру, – між таким забудовником та власником земельної ділянки повинен бути укладений договір про передавання функцій замовника будівництва від власника земельної ділянки до забудовника цієї земельної ділянки.

Так, наприклад, компанія «ЕкоДім» працює із залученням коштів на первинному ринку житла через Фонд фінансування будівництва (ФФБ), механізм діяльності якого регламентується Законом України «Про фінансово-кредитні механізми та управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю». І цей закон забороняє залучати кошти у ФФБ до отримання всіх необхідних дозволів. Тож, якщо компанія працює через такий фонд, то це перша ознака, що у неї є необхідні дозволи.

Не менш важливою є наявність документів, що підтверджують дотримання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки.

«Містобудівні умови – це, грубо кажучи, те, який саме будинок можна будувати на визначеній ділянці. Тобто його характеристики. Наприклад, часто трапляється порушення, коли містобудівні умови передбачають триповерхову будівлю, а насправді там вже будується п’ятий. Тобто вони чітко регулюють висоту будинку та відсоток забудованості самої площі. Тому у цій документації покупцеві головне звернути увагу на поверховість, яка зазначається в метрах. Тож, якщо містобудівні умови передбачають будинок висотою 12 метрів, то він може мати не більш ніж чотири поверхи. Саме тому ми завжди чітко дотримуємось містобудівних умов», – каже директор фінансової компанії холдингу «Еко-Дім» Василь Кочерай.

Крім того, забудовник повинен мати документ, що дає право на виконання будівельних робітщодо об’єктів, які за класом наслідків відповідальності належать до об’єктів із середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками. Якщо дозвільна документація видана до 10.06.2017 року, то окрім дозволу ще може бути декларація про початок виконання будівельних робіт для І-ІІІ категорії складності.

Також для забудовників є обов’язковою наявність експертного звіту, адже вони часто не дотримуються усіх необхідних норм.

«Експерти якраз підтверджують, чи в проекті все було враховано відповідно до державних будівельних норм. Тобто, чи будинок можна вважати таким, що не спричинить проблем для мешканців у майбутньому під час його експлуатації», – розповідає представник компанії «ЕкоДім».

Насамперед, відсутність документів загрожує тим, що будинок, в якому покупець придбав квартиру, в результаті можуть просто не здати в експлуатацію, навіть якщо він буде збудований. Крім того, такий будинок може будуватися з порушеннями в самому проекті, що може нести загрозу для майбутніх мешканців. Тож під час купівлі житла завжди краще переконатись у наявності всієї дозвільної документації в обраного забудовника.

Звернувшись в Агенцію нерухомості «Еко-Дім», ви можете отримати фахову консультацію щодо всіх житлових комплексів, які будує будівельна компанія «Еко-Дім». Також, переглянути всі документи, які повинен мати забудовник та впевнено прийняти рішення щодо купівлі омріяного житла.

Compare listings

Compare